(Jn 3,16)

CHvály a uctievanie II.

05.07.2011 13:38

Jedinečnosť chvály a uctievanie spočíva v tom že prejde do večnosti.Tam bude nepretržité oslavovanie a chválenie Veľkého Boha.Preto je to veľmi unikátna vec a zároveň povolanie pre každého znovuzrodeného človeka.

Spôsobilosť k chvále a uctievaniu:

Najdôležitejšie je vo chvále srdce.Chvála má byť uprostred okolností. Bez ohľadu na to aké sú. Musíme v sebe nájsť postoj chváliča ktorý dokáže chváliť na prvú dobu.Okrem toho písmo hovorí že máme byť vedený Duchom Svätým.

Možnosti chváliť:

Komôrkové uctievanie:

Len ty a Boh. Nikto viac . Komôrkové uctievanie je dôležité .Nájdi si čas a miesto kde budeš môcť byť len ty a Boh a budeš ho môcť oslavovať velebiť a ďakovať za to aký je.To čo zameškáš v komôrkovom uctievaní v cirkvi nedobehneš. Keď máš možnosť byť sám so svojim Bohom je to niečo čo treba využiť a čo podporí tvoj duchovný rast.My nie sme kreťania len v cirkvi ale i mimo cirkvi.Preto je potrebné chvály aplikovať do bežného života a nečakať na to kedy prídeme do cirkvi.

 

Uctievanie v cirkvi:

A teraz sa dostávame k téme uctievanie v cirkvi.Komôrkové uctievanie je dobré v tom že sa pred nikým nemusíš hanbiť ale ani pretvarovať, Si tam len ty a Boh. A práve toto komôrkové uctievanie ťa pripravý a naučí ako viesť pravé uctievanie v cirkvi. Tam už nie si len ty .Nie  je to už len o tebe a Bohu. Je to o ostatných ľuďoch v cirkvi a práve tu sa vyžaduje JEDNOTA! Duch Svätý je v cirkvi na to aby zjednocoval svoj ľud. Aby boli jednomyselný a pri chválach úprimný . Aby to nebolo silené ..Musíme sa naučiť nepretvarovať sa ale zo srdca chváliť. K tomu práve slúži komôrkové uctievanie.Naučí nás byť samými sebou i v cirkvi i v tichosti s Bohom. Pred ním sa netreba pretvarovať takisto ani pred ľuďmi . Musíme to byť my a naše srdce ktoré chváli Boha.Máme prichádzať k trónu milosti z dôverou. Vierou musíme prijať veci ....So smelou dôverou. Milovať Boha celým srdcom,.Jedine tak bude naša chvála pravá a dokonalá.Každá prekážka vo chále je HRIECH!

 

Prekážky vo chvále a uctievaní:

Teraz si vymenujeme možné prekážky ktoré vznikajú pri chvále a uctievaní v spoločenstve.

1.Pýcha:

ak si pyšný tvoja chála nemôže byť úprimná a Boh ju neprijíme. Toto je možno najčastejšia prekážka.Musíme sa chcieť páčiť Bohu a nie ľuďom. A potom to pôjde.

2.Odcudzovanie sa:

K chvále máme prísť s hlbokou pokorou a vierou ..S dôverou.Nesklúčiť sa pred Bohom ale vletieť do jeho náručia.

3.Neodpustenie:

Ak si v srdci neodpustil človeka . Máš Hriech.´=prekážka .Tvoja chvála nebude čistá. Najprv to musíš vyznať ,odpustiť...

4.Nedisciplinovanosť.

K tejto téme sa ešte dostaneme. No je veľmi doležité aby sme boli disciplinovaný .Vysvetlíme si v akom zmysle.

5.Lenivosť:

Boh je odplatiteľom tím,ktorí ho snažne hľadajú.

6.Nejednota:

Bráni Božej prítomnosti. Jednota je NEVYHNUTNOU súčasťou vo chále.Ak nie je Božia prítomnosť nemá to cenu.

Definícia chvály a uctievania:

chvála=Keď Bohu dobrorečíme za to čo urobil.Chvála v sebe zahŕňa dušu a telo.Telo musí dušu nasledovať.

Duša sú naše pocity.Naše telo je jej vo chále podradené.Ak v duši cítiš radosť radostne chváľ hospodina! A nech je to na tvojom tele vidieť!

Chvála má byť vidieť a počuť. Nech je mohutná a silná!

 

uctievanie=Keď Boha uznávame a uctievame.

                 Keď sa veci dejú v našom vnútri.

Praktické aspekty pre chálu a uctievanie!

1.Chvály sú o našom vzťahu s Bohom.

2.Správne nastavenie životného štýlu a hudby.

Do chváli je vhodné vložiť seba. To čo do nás vložil Boh vložme my do našej chvály. Vyjadrime to hudbou,spevom a so všetkým čo cítime.

Nech je chvála výpoveďou nášho životného štýlu. Aby sme boli slobodný a nie potláčaný niečím čo nám až tak nesedí. Chváľ Boha tak ako ti to On dal,Doležité je len aby bolo tvoje srdce v poriadku nie či hráš rock alebo klasiku.Je na nás vytvárať prostrednie chvály ...Preto chváľme tak ako to cítime aby naše telo bolo podriadené duši a tak bude Boh oslávený.! Chválami slúžime ľuďom preto je vhodné zvoliť hudobný štýl ktorý zasiahne väčšinu publika.

3.Profesionalita a disciplinovanosť vo chvále:

Vo chválach je potrebná profesionalita.t.j.vydať to najlepšie čo vieme.Nedržať to v sebe. Veď nás Boh je hodný prijať to najlepšie čo mu vieme dať,. To platí aj vo chvále robme to najlepšie ako vieme. To je profesionalita ktorá sa vyžaduje.

Disciplinovanosť: Viaže sa k profesionalite. Ak je niekto profesionál tak musí byť aj disciplinovaný aby to celé malo určitý súvislí priebeh.(Hlavu a Pätu)  To je disciplína . Byť citlivý na Ducha Svätého ktorý nás vedie ..Je to vlastne vytvoriť profesionálne prostredie chvály za pomoci Ducha Svätého.

 

A pristavím sa ešte pri jednej veci. Hoci je pravda že máme chváliť Boha za hocijakých podmienok ... že nie je dôležitá hudba ale my a naše srdce. Poviem vám pravdu že niekedy si prajem aby hudba na určitých miestach radšej vôbec nebola pretože ak nie je kvalitná je úplne zbytočná a vyvádza vás z chváli. Nie ste schopný sústrediť sa na Boha a vzdať mu úprimnú chválu ak vás zmetie kapela .Ja sa do určitej miery stotožňujem s názorom že nie hudobný nástroj oslavuje Boha ale my. Je to pravda. Ak by sme neboli my nebola my chvála pretože tú dokáže vzdať len človek. Osoba. Hudobný nástroj síce nie je osoba ale keď hrám svojimi rukami ktoré my dal Boh vlastne využívam dar od Neho ,som mu vďačný a robím to z radosťou pre Neho a z Lásky k Nemu verte mi že aj toto je chvála. Pretože moje srdce je naklonené k Bohu a hudbou vyjadrím svoju vďaku.Takže zhrnutie. Nemyslím si že nástroje sú vo chále nepotrebné. Sú nepotrebné v jedinej situácii ak  niekto nie je schopný poriadne na nich hrať. Vtedy sú úplne nepotrebné . Vtedy sa stráca profesionalita ,citlivosť na Ducha Svätého atď.-Neviem či ste zažili situáciu kedy sa snažíte sústrediť na Boha a zrazu nastane prerušenie toho čo pociťujete kvôli nekvalitnej hudbe. Ak nemôžte slobodne cháliť pretože sa musíte viac sústrediť na kapelu ako na Boha nemá zmysel vôbe na tie nástroje hrať pretože nikdy nezažijete to čo pri chválach sa zažívať má a musí.Ak je vo chvále neprofesionalita   nikdy nebude jednota vo chvále  medzi zhromaždenými naozaj nikdy.,Nikdy nebude Duch Svätý konať svoju prácu tak akoby sme to  možno očakávali ...Jednoducho sa nemôže stať že chvála bude prerušená nekvalitnou kapelou.Jednoducho ak človek nie je povolaný pre túto službu nemôže ju vykonávať pretože spôsobí zbytočný ,nechcený chaos.A túto vec fakt nemám rád. Naopak ak je kvalitná kapela budú aj kvalitné chvály. Nechcem tým povedať že sa sústreďujem na hudbu ale ak viem že sa môžem o chválitebný tým oprieť že nestiahnu celý zbor tak zavriem svoje oči,Pozdvihnm svoje ruky a vzdám plnú chválu môjmu Bohu a dovediem to pokojne až dokonca. Nastáva situácia že Duch Svätý vedie a zjdenocuje chválitebný tým,vedie a zjednocuje zhromaždených a takto vytvára jednotu a môže konať svoju prácu . To je podmienka aby bola Jednota. Takže naozaj ak sú vo chválitebnom týme ľudia ktorý sú povolaný od Boha nie je to o hudbe ale o skutočným chválach. Boh vás nech žehná 

 

 

 

    Pozrite sa všetci na skupinu Hillsong.Pozrite sa čo oni robia za hudbu..PROFESIONALITA je u nich doma. Milióny ľudí chodí na ich koncerty .. No nie sú to svetské koncerty aj napriek modernej hudbe.Tí ľudia tam chodia chváliť Boha a zažívajú neuveriteľné veci.

Oni dbajú o hudbu. To musí šľapať. Takže ak niekto tvrdí že hudba vôbec nie je podstatná nevie čo vraví ... Hudba je podstatná!!!!!!! A treba ju robiť najlepšie ako vieme. Pri Hillsongu sa nemôže stať že niečo pokazia. A pri tom sú vedený Duchom Svätým. Nerobia to kvôli vlastnej sláve a napriek tomu dbajú o tom aby bola ich hudba kvalitná ..Je to jedinečné spojiť kvalitu s chválením Boha. On si to zaslúži .TAKŽE SRDCIA AJ HUDBA SÚ PODSTATNÉ NIE LEN SRDCIA ALE AJ HUDBA. A ani jedno ani druhé hillsongu nechýba.Takto majú vyzerať chvály! Buď s kvalitnou hudbou alebo bez nej .

 

 

 

 

Vyhľadávanie

Kontakt